logo editura andrei saguna pic
 

Colecţii cărţi / 2011

Image

Istoria relațiilor internaționale - note de curs

Autor(i) : Marian Zidaru
An publicare : 2011
ISBN : 978-973-732-171-8
Conţinut : download PDF

„Istoria Relaţiilor Internaţionale” a fost confundată cu istoria diplomaţiei, definită ca „ştiinta sau arta negocierilor”, sau „ştiinţa raporturilor internaţionale” . Aceasta din urma cuprinde întregul sistem de interese care iau naştere din raporturile între naţiuni, scopul sau principal fiind menţinerea păcii şi bunei armonii între state .
Confuzia este determinată numai de folosirea titlurilor generice de „istoria diplomaţiei” sau „ Istoria diplomatică” la un mare număr de lucrări care tratează evoluţia raporturilor dintre state.
Se înţelege de la sine ca raporturile politice internaţionale au jucat un rol de prima însemnătate în transformările suferite de societatea umană, iar ponderea a aparţinut acelor mari puteri cărora propria lor forţa si împrejurările le-au îngăduit sa se impună. Aşa se explică de ce studierea istoriei relaţiilor internaţionale s-a redus, vreme îndelungată, la înfăţişarea confruntărilor diplomatice şi militare dintre marile puteri, ceea ce ducea în mod necesar la un anumit schematism, care nu permitea nuanţările atât de necesare conturării cât mai apropiate de realitate a „tabloului istoric”. Acest mod de concepere a suferit şi continua să sufere modificări vizibile.