logo editura andrei saguna pic
 

Colecţii cărţi / 2008

Image

Ovidius de 2000 de ani la Tomis

Autor(i) : Victor CRĂCIUN, Aurel PAPARI
An publicare : 2008
ISBN : 978-973-1709-45-1
Conţinut : download PDF

PREFAŢĂ


De câte ori ajung la Constanţa, bătrânul Tomis, gândurile mi se duc firesc către marele poet Ovidius. Este un mare scriitor şi poet al Antichităţii căruia soarta i-a legat destinul de pământurile noastre. A trăit aici decenii de lung şi apăsător exil şi aici şi-a avut şi sfârşitul. Şi astăzi în scânteietoarea Constanţa, cel mai de seamă oraş maritim al ţării, monumentul său aminteşte vizitatorilor soarta marelui poet, dar şi legătura sa indestructibilă cu vechiul Tomis.
Ovidius de 2000 de ani la Tomis, volum realizat de Victor Crăciun şi Aurel Papari, ni-l readuce în faţă pe Ovidiu, „întâiul mare romantic european”, cum îl definea George Călinescu. Volumul Ovidius la Tomis reconstituie cu erudiţie şi competenţă această parte a biografiei poetului roman. Suntem readuşi, citindu-l, în lumea romană de la începutul erei noastre, cu două milenii în urmă, o lume civilizată, elevată, dar supusă, începând cu Octavian August, cel dintâi împărat şi familia sa imperială, slăbiciunilor omeneşti, intrigilor şi pedepselor celor mai aspre. Ovidius ne apare ca o victimă a propriilor greşeli, dar şi a împrejurărilor vremii sale. Reiese din studiu cumplitul sentiment de desţărare pe care el l-a avut în nesfârşitul său exil, pierdut la marginile imperiului, tânjind după Roma. Dar mai reiese şi treptata sa „getizare”, ajungându-se chiar la versuri scrise în limba geţilor şi citite lor de poet în piaţa publică. Este neîndoielnic, că aşa cum se şi scrie într-un loc, marele poet se găseşte „pe acest pământ... la el acasă!”.
În cea de-a doua parte a volumului, sunt cuprinse elegii ale exilului, scrise de Ovidiu în timpul anilor săi tomitani, prin care cititorii sunt puşi nemijlocit în legătură cu această parte a biografiei sale, dar şi cu extraordinara moştenire pe care el a lăsat-o în această privinţă omenirii. Ultimele două părţi ale volumului cuprind aprecieri, portrete şi versuri, pe care oamenii de cultură şi mai ales poeţii români le-au consacrat lui Ovidius. Ele demonstrează cu prisosinţă locul pe care marele poet roman îl ocupă în conştiinţa românilor.


Ovidius de 2000 de ani la Tomis este un volum care se cuvine să ajungă în mâinile a cât mai numeroşi cititori, să fie citit de vârstnici dar mai ales de tineri. Autorii săi merită toate elogiile. Şi-au făcut pe deplin datoria de români şi de oameni de cultură.


Academician Dan Berindei
Vicepreşedinte al Academiei Române