Colecţii cărţi / 2008
Programe de dezvoltare durabilă
Autor(i) : Corneliu-Dan HÂNCU
An publicare : 2008
ISBN : 978-973-732-091-9
Conţinut : download PDF
Cuvânt înainte
Dezvoltarea durabilă este o evoluţie complexă în planurile economic şi spiritual, în care locuitorii şi resursele naturale sunt implicate activ, locuitorii participând cu iniţiativele şi resursele proprii de forţă de muncă şi spirituale, folosind resursele mediului pentru progresul economic şi social al comunităţii, fără a-i produce daune care ar periclita condiţiile vitale de dezvoltare ale generaţiilor viitoare.
Ţinând seama că dezvoltarea durabilă constă dintr-un complex de activităţi de natură legislativă, economică, socială, spirituală şi etnografică, care conduc, prin folosirea cadrului politic, ştiinţific şi economic, la asigurarea unei situaţii materiale şi spirituale corespunzătoare unui nivel progresiv pentru membrii comunităţii, este logic necesar ca toate activităţile să se bazeze pe o legislaţie elaborată de Guvern şi Parlament.
Dezvoltarea durabilă este o problemă de prim ordin de importanţă şi de strictă actualitate. Este importantă nu numai pentru ţara noastră ci şi pentru întreaga comunitate internaţională de state.
Importanţa la nivel global, planetar, este marcată de organizarea Conferinţei Naţiunilor Unite privind Mediul şi Dezvoltarea, la Rio de Janeiro, în Brazilia, în anul 1992. Aceasta a avut deviza „Pacea, dezvoltarea şi protecţia mediului sunt interdependente şi indivizibile”. În „Declaraţia de la Rio” sunt prezentate 27 de principii privind dezvoltarea durabilă.
Protecţia mediului are cea mai mare pondere în dezvoltarea durabilă. O atenţie deosebită trebuie dată conservării şi regenerării resurselor şi păstrării echilibrului ecologic. Atenuarea impacturilor ecologice produse de activitatea necontrolată a omului este vital necesară pentru că se degradează calitatea ecosistemelor şi perturbă sensul de evoluţie a lumii vii.
Lucrarea se adresează studenţilor şi masteranzilor din domeniul managementului mediului.
Autorul