Colecţii cărţi / 2008
Îndrumar de neonatologie şi puericultură pentru moaşe
Autor(i) : Cristina-Maria MIHAI
An publicare : 2008
ISBN : 978-973-1709-46-8
Conţinut : download PDF
Prima evaluare medicală a nou-născutului are loc la 60 de secunde după expulzie, chiar în sala de naştere, şi apreciază următorii parametri: respiraţie spontană, frecvenţa cardiacă, culoarea tegumentelor, excitabilitatea reflexă şi tonusul muscular. În funcţie de manifestările clinice pe care le prezintă, nou-născutul primeşte o notă (scor).
Scorul Apgar a fost propus de către Virgina Apgar în anul 1953, ca o modalitate de evaluare măsurabilă, cantitativă, a stării nou-născutului la naştere şi, de atunci, este folosit în toate sălile de naştere din lume, fiind uşor de cuantificat. Cu excepţia excitabilităţii reflexe care trebuie provocată pentru a fi pusă în evidenţă (prin aspirarea căilor respiratorii), celelalte semne se pot evidenţia la examenul clinic. Prima întrebare la care se răspunde este aceea dacă nou-născutul respiră normal. Următoarea este aceea dacă ritmul cardiac depăşeşte 100 bătăi/minut. Şi se face şi evaluarea tegumentelor.
În unele spitale, nou-născutul sănătos stă alături de mamă imediat ce se naşte. Mai întâi în salonul de lăuze de lângă sala de naştere, apoi, în secţia de nou-născuţi în salon „rooming in”, cu 2-4 locuri. Această modalitate de internare are foarte multe avantaje. În primul rând, contactul dintre mamă şi nou născut care favorizează dezvoltarea precoce a dragostei de mamă şi îndepărtează sentimentul necunoaşterii şi suspiciunile legate de îngrijirea copilului, scade frecvenţa abandonului copilului. Astfel, mama are posibilitatea alăptării din primele minute de după naştere, ceea ce este un mare avantaj pentru că stimulează precoce secreţia de lapte, iar procesul de digestie al copilului va începe mai devreme, prevenindu-se în acest mod multe complicaţii ce se pot ivi imediat după naştere. În salonul „mama şi copilul” medicul şi asistenta sunt persoanele care vin în contact permanent cu ambii pacienţi, mama învaţă de la aceştia primele lecţii despre îngrijirea nou-născutului, iar alăptarea se face la cererea copilului, adică atunci când îi este foame.