logo editura andrei saguna pic
 

Colecţii cărţi / 2005

Image

Partide politice şi grupuri de presiune

Autor(i) : Puiu Dumitru BORDEIU
An publicare : 2005
ISBN : 973-732-024-7
Conţinut : download PDF

Epoca contemporana este una a afirmarii fara precedent a factorului politic in cadrul societatii, al relatiilor interumane.
Partidele si grupurile de presiune fac parte dintre componentele de importanta majora ale realitatii politice. Este un adevar incontestabil ca primele o domina cu autoritate. Fenomenul pe care il reprezinta - caci este vorba, fara indoiala, de un fenomen - nu numai ca nu poate fi ignorat, dar trebuie luat in calcul ca unul definitoriu al societatii contemporane. Ca si partidele, grupurile de presiune sunt puse in situatia de a face fata acestei provocari, prin influentarea sistemului politic pentru apararea intereselor celor pe care ii reprezinta.
Initiativa intocmirii acestei lucrari are la baza tocmai necesitatea de ordin didactic de a pune la dispozitia studentilor Facultatii de Stiintele Comunicarii si Stiinte Politice din cadrul Universitatii Andrei Saguna un bogat material care sa contribuie la formarea unei conceptii stiintifice despre locul si rolul partidelor si grupurilor de presiune, privite ca institutii de referinta ale sistemului politic, despre elementele specifice ale impactului si conditionarilor reciproce ale actiunilor desfasurate de ele in cadrul societatii politice si societatii civile, mutatiile si tendintele lor de evolutie pe plan national si international. In aceeasi masura, initiativa in cauza isi propune crearea si fundamentarea unei conduite politice realiste, pragmatice, participative a cursantilor, care sa raspunda necesitatii dobandirii de abilitati de analiza politica si de participare in mod responsabil la activitatea politica, pe baza respectarii spiritului civic, democratic, a valorilor general-umane.
Prezentarea temelor abordate, subsumata imperativelor de ordin cognitiv si formativ mentionate, a fost realizata nu numai pe seama expunerii elementelor constitutive ale unor conceptii clasice sau contemporane in domeniu, dar si prin analiza comparativa si evaluarea situatiilor de continuitate sau conjuncturale create si a tendintelor lor de evolutie.

AUTORUL