logo editura andrei saguna pic
 

Colecţii cărţi / 2005

Image

Politici şi tehnici bancare

Autor(i) : Dumitru TUDORACHE, George PAPARI
An publicare : 2005
ISBN : 973-732-009-4
Conţinut : download PDF

FRAGMENT: CAPITOLUL I - CONTINUTUL CURSULUI "POLITICI SI TEHNICI BANCARE"
"Acest curs este conceput ca o aprofundare a activitatii bancare privita din perspectiva managementului performant si a necesitatii ridicarii nivelului indicatorilor de performanta din bancile comerciale romanesti la standardele internationale.
La nivelul statului exista politici economice, monetare, financiare, fiscale, bancare, dar fiecare banca bazata pe principiile generale de politica economica, isi elaboreaza propriile politici de dezvoltare care sa contribuie la realizarea scopului final al bancilor in calitatea lor de societati comerciale, si anume realizarea unui profit cat mai mare.
Spre deosebire de firmele obisnuite, bancile sunt unitati cu un volum mult mai mare al activitatii. De aceea, scopul urmarit nu poate fi atins decat prin elaborarea de programe strategice pe o perioada de obicei de 4 ani, in care sunt mentionate misiunea bancii si principalele obiective care vor conduce la maximizarea profitului.
Politicile bancare nu pot fi realizate fara sa fie avizate si supravegheate de catre autoritatea monetara si bancara suprema in stat - Banca Nationala a Romaniei.
Politicile bancare se stabilesc pe termen scurt si mediu, variantele pe termen lung nu au dat pana acum rezultatele scontate.
In realizarea principiilor generale incluse in politica bancilor sunt necesare instrumente de executie care se concretizeaza in tehnici bancare, metode de operare bancare, operatiuni cu clientii, evidenta, contabilitatea si statistica bancara, instrumente de economisire, plati, produse derivate.
Politicile si tehnicile bancare fac parte din activitatea bancara, dar ele au fost mai clar conturate in ultimii ani si se incearca utilizarea lor pentru imbunatatirea performantelor bancare.
Actualmente, principalele tehnici bancare se refera la tehnicile bancare, de determinare a dobanzii, tehnici de gestionare a depozitelor constituite la banca, tehnici de plati, tehnici de gestiune a portofoliului de credite si a riscului bancar."