logo editura andrei saguna pic
 

Colecţii cărţi / 2005

Image

Societate şi comunicare - Premise teoretice şi metodologice

Autor(i) : Andra SECELEANU, Mihaela RUS
An publicare : 2005
ISBN : 973-732-005-0
Conţinut :  [indisponibil] 

Editura ANDREI SAGUNA, prin lucrarea sugestiv intitulata SOCIETATE SI COMUNICARE. PREMISE TEORETICE SI METODOLOGICE a autoarelor Andra Seceleanu si Mihaela Rus, ne aduce un nou produs reusit care raspunde unor cerinte tot mai presante, a tinerilor studenti dar si a specialistilor de informare teoretico-metodologica in domeniul socio-umanului si in cel al comunicarii cu implicatii directe in actiunea sociala. Lucrarea de fata isi propune si realizeaza o selectie reusita a principalelor teorii si metode de cercetare sociologica, imbinandu-le excelent cu teorii si tipuri de comunicare moderna cu semnificatie majora in actiunea sociala. Analiza teoriilor sociologice, a tipurilor de comunicare si a metodelor de cercetare in sfera socialului se bazeaza pe argumente clare, bine documentate stiintific.
In prima parte sunt selectate cu pricepere teme fundamentale ale sociologiei in cadrul unor orientari moderne care evidentiaza statutul distinct al sociologiei precum si principalele metode de cercetare din domeniul socialului vizand semnificatia acestora din perspectiva actiunii si rationalitatii sociale.
In partea a doua a lucrarii accentul cade pe comunicarea in spatiul social prin descrierea principalelor forme si tipuri de comunicare, de la cea politica pana la cea de tip religios. Modelele de comunicare semnalate prin caracteristici si functii distincte evidentiaza aspecte ale comunicarii de masa, reprezentari sociale legate de evenimente mediatice, functiile opiniei publice in procesul comunicarii, valori si atitudini fata de comunicare, propaganda politica, publicitate. De asemenea, as sublinia ca, partea a doua reprezinta o inovatie.
Lucrarea se incheie cu o tema interesanta si mai putin discutata in procesul comunicarii referitoare la comunicarea de tip religios cu implicatiile sale in sfera valorilor morale si educationale.
Cititorul obtine parcurgand aceasta lucrare o viziune introductiva consistenta a sociologiei, disciplina altfel extrem de diversificata ca domenii si nivele de structurare.
Prof. dr. Elena ZAMFIR