Colecţii cărţi / 2006
De la neurobiologie la neuropsihologie
Autor(i) : Constantin Balaceanu STOLNICI, Adriana BOROSANU si Magdalena BERESCU
An publicare : 2006
ISBN : (10) 973-732-040-9
Conţinut : download PDF
Aceasta monografie este unul din rezultatele activitatii grupului nostru in cadrul Institutului de antropologie medicala Francis Rainer al Academiei Romane si in cel al Facultatii de Psihologie a Universitatii Ecologice din Bucuresti.
Scopul acestei carti este sa prezinte o imagine cat mai completa si mai moderna a creierului uman, pentru psihologi, antropologi, biologi, neurologi, psihiatrii si pentru toti cei ce sunt interesati sa cunoasca ce au in craniu si cum functioneaza minunea pe care o au in cap.
Am abordat descrierea morfologica atat la nivel macroscopic cat si microscopic. Am analizat fenomenele neurobiologice la nivel subcelular, molecular si cuantic. Am prezentat aspectele neurofiziologice bazandu-ne atat pe date experimentale cat si anatomoclinice. In fine am expus datele moderne de neuropsihologie cautand sa stabilim in limitele permise de actualul stadiu al stiintelor creierului relatiile dintre anumite structuri morfofunctionale ale encefalului si anumite aspecte ale psihismului uman.
Am folosit o descriere pe capitole construite pe criteriile anatomice clasice, la care am adaugat capitole speciale dedicate memoriei, durerii, sistemului de rasplata, somnului si constientei.
Demersul neuropsihologic l-am incheiat cu abordarea reductionista a constientei insistand asupra marilor dificultati, (chiar imposibilitatii), de a face saltul explicativ cauzal de la evenimentele din retelele neuronale la emergenta fenomenelor de constienta. Am luat o pozitie prudenta agnostica, dar am prezentat principalele teorii moderne privind aceasta problema.
AUTORII