logo editura andrei saguna pic
 

Colecţii cărţi / 2007

Image

Drept civil - note de curs

Autor(i) : Cristian JORA
An publicare : 2007
ISBN : 978-973-732-062-9
Conţinut : download PDF

Consacrat specialist in domeniu, universitar cu respectabile state de serviciu la facultatea de profil, conf. dr. Cristian Jora ofera studentilor si masteranzilor Universitatii Andrei Saguna, care studiaza si aprofundeaza aria problematica a unei ramuri fundamentale de drept, precum este Dreptul civil, o deosebita lucrare trebuitoare in formarea si desavarsirea competentelor profesionale. Este vorba de recenta aparitie la Editura Fundatiei Andrei Saguna - Constanta, 2007 - sub forma unor consistente note de curs - a lucrarii Drept civil. Introducere in Dreptul civil. Subiectele Dreptului civil.
Analiza pe care autorul o intreprinde in ramura mentionata este profunda, dar nu exhaustiva, semnatarul limitandu-si investigatiile - din ratiuni logice, ca si pe baza exigentelor specifice unui curs universitar - in prezentarea intr-o viziune sistemica a Dreptului civil roman din perspectiva izvoarelor, a aplicarii legii civile si a interpretarii acesteia, ca si a raportului juridic civil coroborat cu actul juridic civil s.a. Apoi, pe temeiul recunoscutei competente in domeniu a autorului, in cea de a doua parte a lucrarii sunt elucidate conceptele de persoana fizica si de persoana juridica - subiecte principale ale Dreptului civil.
In ceea ce priveste conceptul de persoana juridica autorul clarifica notiunea, prezinta clasificarea si elementele constitutive ale persoanei juridice, ca apoi - valorificand experienta nu numai de cadru didactic universitar, ci si cea de practician, - director in Ministerul Justitiei - sa sintetizeze exemplar problemele generale ridicate de infiintarea persoanei juridice, de capacitatea de folosinta, ca si de capacitatea de exercitiu a persoanei juridice. Totodata autorul nuanteaza problemele generale legate de opera de reorganizare a persoanei juridice, de la identificare pana la incetarea persoanei juridice.

Prof. univ. dr. Ioan DOLTU,
PRORECTOR AL UNIVERSITATII ANDREI SAGUNA