Colecţii cărţi / 2007
Geneza Facultăţii de Medicină şi Farmacie
Autor(i) : Vasile SÂRBU
An publicare : 2007
ISBN : 978-973-732-059-9
Conţinut : [indisponibil]
Geneza Facultatii de Medicina si Farmacie din Constanta, aparuta in doua volume in anul 2005, trebuia degrevata de o parte din informatii pentru a se lectura mai lejer, iar o serie de greseli de redactare trebuiau corectate.
Nu este o rescriere a Genezei Facultatii de Medicina si Farmacie din Constanta, stiut fiind ca o rescriere ar insemna ridicarea pe o treapta mai inalta a continutului primei editii. Un sculptor reface in lut de nenumarate ori acelasi profil, in drumul spre perfectiune. Se spune ca Vittorio Alfieri se lega de scaun pana la desavarsirea operei, avand deviza: Volli, volli, fortissimamente volli.
Noi prezentam a II-a editie a Genezei Facultatii de Medicina si Farmacie din Constanta la care am muncit, cum se spune, pentru a-mi usura munca. Am avut nevoie, ca la orice reeditare, de timp si de liniste. Sigur ca am dorit, o carte mai atractiva. Se spune ca in China pamantul nu se ara, ci se sculpteaza. Cam asa am facut cu editia intai a cartii. Nu a fost usor pentru mine, pentru ca fiind chirurg nu obisnuiesc sa operez si sa tot operez un bolnav pana-mi iese bine. Sigur ca, in timp mi-am reasezat gandurile. Dar, mintea mea n-a expulzat prea multe ganduri noi sau de mari dimensiuni, in domeniul cladirii acestui lacas de spirit care a purtat un deceniu si jumatate amprenta celui ce l-a fondat.
Sunt astazi prea plin de convingerea ca scoala este cel mai statornic fenomen pe care umanitatea l-a conceput de-a lungul intregii sale istorii. Am mentinut si in acest volum, in integralitate, contributia celorlalti ctitori de discipline, de laboratoare, de clinici universitare, pe care nu voi conteni sa-i pretuiesc. Nu-i putem uita pe profesorii patriarhi care predau acum stafeta noii generatii de dascali, caci nu putem concepe lumina din temple si biserici, fara lumanarile care se jertfesc, se topesc pentru a se preface in lumina.
AUTORUL